Tijdens Bike MOTION Benelux 2014 kon je bij Wattbike een maximaaltest doen. Voor de website van Bike MOTION Benelux ging ik vooraf al bij het Wattbike Test en Training Center in Amsterdam langs om die test te ervaren: 

Foto Merijn Soeters

Foto Merijn Soeters

Terwijl ik tien minuten in fiets legt Erik Landman van Wattbike het protocol van de test uit. “We beginnen zo op 50 watt en elke minuut komt daar 25 watt bij.” Vlak voor de start van de test neem ik nog een slok water en krijg ik een mondkapje op voor de ademgasanalyse. Dit is de meest betrouwbare methode om je omslagpunt te bepalen. Ik kijk nog een keer naar de muur rechts waar van het plafond tot de vloer een poster van baanwielrenner Teun Mulder hangt. Zijn duidelijk zichtbare krachtsexplosie is een goede inspiratie voor mijn test.

Ademen als een zeehond
“3, 2, 1 en start!” De eerste 50 watt zijn prima te doen. Pas als Erik na twee minuten de weerstandsschuif van het vliegwiel een eerste stap open zet, wordt het al voorzichtig serieuzer trappen. Zo kruipt de test heel geniepig in mijn benen. Ik richt mijn ogen op het schermpje. Ik moet blijven trappen om het ‘target’ rechts in beeld te halen. Bij 300 watt doet mijn hele lijf mee om dat doel te halen. Door het kapje over mijn mond hoor ik mezelf als een zeehond ademen.

Erik: “Kom op Pieter! We gaan richting de 325 watt. Dan moet je er nog wel even wat bij doen nu. Hop Hop Hop!” Ik zie alleen nog maar het target en het cijfer ernaast wat moeite heeft om op de 325 te komen. Alles wordt zwaar. “Nog dertig seconden, maar dan moet je wel alles geven. Kom op Pieter!”, zegt Erik. De finish is in zicht. Ik sprint nog één keer al mijn overgebleven watts uit mijn benen en kom tot 330 watt.

Om het herstel te meten moet ik nog twee minuten met het kapje om uithijgen. Daarna word ik bevrijd. De trap naar boven naar de douches voelt als een zware beklimming. “Dat moet ook. Dan is het een goede test geweest”, zegt Soeters lachend.