“Goedemorgen, dames en heren van de pers. Welkom bij deze persconferentie van ASR Nederland. Goed dat u zo snel hier naar onze vestiging in Rotterdam kon komen. Wij hebben gisterenavond in aller haast een persbericht opgesteld over de beslissing van de Raad van Bestuur om per direct te stoppen als shirtsponsor van Feyenoord. Dan geef ik nu het woord aan Jos Baeten, CEO van ASR Nederland, die dit persbericht zal toelichten.”

“Goedemorgen, dames en heren. Allereerst wil ik u bedanken dat u in zulke grote getallen en op zo’n korte termijn naar ons kantoor in Rotterdam bent gekomen. Vanochtend hebben wij in een persbericht bekend gemaakt per directe ingang te stoppen als shirtsponsor van Feyenoord. Het is met pijn in mijn Feyenoordhart dat ik u deze beslissing van de Raad van Bestuur moet bekend maken. ASR en Feyenoord zijn al jaren twee handen op één shirt. Wij gaan al sinds 1991 hand in hand over het voetbalveld. Als Stad Rotterdam móchten wij toen onze naam aan deze prachtclub verbinden. Zoals u weet loopt ons contract als shirtsponsor in de zomer van 2013 af, maar na afgelopen weekend zien wij geen enkele toekomst meer in de club Feyenoord als wel in het voetbal in zijn geheel.

Afgelopen weekend werd het boek ‘Van Kindvall tot Kuyt’ gepresenteerd. In dat boek over de spitsen van Feyenoord stond voor ons zeer schokkende informatie. Jan Peters bekent in dat boek namelijk zeer regelmatig prestatiebevorderende middelen te hebben gebruikt. Ik citeer Peters: “Er stond een rij bekertjes in de kleedkamer en dan moest je per se innemen. Als je dan zei: ‘Nee, dat hoef ik niet’ dan waren ze duidelijk: innemen!” Wat precies in die bekertjes zat, wist Peters niet. Dat weten wij evenmin. Wat wij wel weten is dat het hier niet om incidenteel gebruik ging. Wij als sponsor van Feyenoord kunnen niet anders concluderen dat in de kleedkamer van Feyenoord doping werd getolereerd en naar alle waarschijnlijkheid ook werd aangemoedigd. Daarbij valt dwang om doping te gebruiken vanuit de clubartsen niet uit te sluiten.  Kortom: bij Feyenoord heerste een dopingcultuur.

Deze schokkende details hebben ons vertrouwen in de club Feyenoord en de voetbalsport dermate geschaad dat er voor ASR niets anders op zit dan ons terug te trekken van het Feyenoordshirt. Het is doodzonde, maar het is een onvermijdelijk besluit. Wij wachten verder onderzoek naar de dopingjaren bij Feyenoord niet af en trekken alvast onze conclusie: de voetbalsport is verziekt en wij zien ook geen zicht op herstel. Kijk, dat zulke praktijken in de wielersport gebeuren snap ik, maar doping in de voetballerij is echt onacceptabel.”