Dit weekend heeft een zeer politiek beladen ruil plaatsgevonden tussen Nederland en België. Naar verluid zijn diplomaten van de twee buurlanden met elkaar al hossend en bier drinkend gesignaleerd in Heerenveen en Hilvarenbeek. De diplomatieke spanningen tussen Nederland en België zijn door deze historische stap ook in één klap ontdooid.

“Die Hedwigepolder was geen plezante affaire, maar komaan laten we dat nu allemaal vergeten hè!”, aldus een Belgische diplomaat met een oranje muts op zijn hoofd. “D’n Ollanders zijn top!”

Het sportlandschap lijkt door een simpele uitruil weer in evenwicht. Hoewel beide landen ook nog niet te vroeg mogen juichen over de uitwerking van deze combine. Zoals dat in de sport vaker gebeurt, kunnen gemaakte afspraken nog worden geschonden.

Uit een in de wandelgangen van Thialf opgeraapt rapport met de titel “Een Schaatsbelg voor een Nedercrosser” blijkt dat op vele fronten is gewerkt aan een niet eerder vertoond sportpact. Tot aan het hoogste niveau bij de Nederlandse en Belgische schaats- en wielerbonden zit iedereen met elkaar in de slag. Het ambitieuze doel spreekt al uit de titel van de uitgelekte stukken: een Belg aan de schaatstop krijgen in ruil voor weer een Nederlander in het veldrijden.

De keuze voor schaatsen en veldrijden om het sportlandschap in evenwicht te brengen is goed te verklaren. Veldrijden is tenslotte het Belgische schaatsen en vice versa.

Alle tekenen wijzen erop dat het grote brein achter dit masterplan Bart Veldkamp (voormalig schaatsbelg) is. Als afgezant van de Nederlandse staat is hij naar België  afgezakt om daar het schaatstalent Bart Swings (21) onder handen te nemen. Veldkamp doet dit uiteraard voor de goede zaak. Vanuit Nederlands perspectief zal die goede zaak worden uitgevoerd door veldrijder Lars van der Haar (eveneens 21).

Swings, die zijn nationale allroundtitel eerder op Nederlands grondgebied (Eindhoven) behaalde, werd afgelopen weekend vijfde op het EK allround in schaatstempel Thialf. Met zijn derde plek op de 10 kilometer stal hij de harten van het schaatspubliek in Heerenveen.

Een in oranje uitgedoste vrouw op de tribune: “Ach gos, wat schattig een schaatsbelg.” Haar man, duidelijk meer schaatskenner, voegde daar knikkend aan toe: “Knap. Heel knap. Zeker voor een Belg.”

In Hilvarenbeek deed Lars van der Haar bij het NK veldrijden zijn plicht op weg naar het Bipolaire Intercontinentale Hogere Doel: door titelverdediger Lars Boom aan de kant te zetten als gelegenheidscrosser kan hij straks in de Nederlandse kleuren het internationale crossgeweld invliegen. Van der Haar krijgt daarbij een beetje hulp van de Belgen uiteraard, want zo is dat nu eenmaal afgesproken.

Met Swings en Van der Haar zijn de eerste stappen van het “Winterpact” gezet. Maar voor beide sportlanden is nog veel werk aan de winkel voor daadwerkelijk van een geslaagde missie kan worden gesproken.

Sporthistorici noemen dit weekend, misschien wat voorbarig, al een keerpunt in de geschiedenis wat de internationale sportwereld weer in balans zal brengen.

photo credit: Jos Dielis via photopin cc