Jozy Altidore droeg afgelopen vrijdag in de wedstrijd AZ-Twente gele voetbalschoenen. Op het geel schreef hij met een zwarte stift 26 namen op de zijkanten en punten van zijn twee kicksen. 26 is een groot aantal namen:

Charlotte Bacon, Daniel Barden, Rachel Davino, Olivia Engel, Josephine Gay, Ana Marquez-Greene, Dylan Hockley, Dawn Hochsprung, Madeleine Hsu, Catherine Hubbard,
Chase Kowalski, Jesse Lewis, James Mattioli, Grace McDonnell, Anne Marie Murphy, Emilie Parker, Jack Pinto, Noah Pozner, Caroline Previdi, Jessica Rekos, Avielle Richman, Lauren Rousseau, Mary Sherlach, Victoria Soto, Benjamin Wheeler, Allison Wyatt.

Het kopiëren en plakken van de bovenstaande namen van twintig kinderen en zes volwassenen die omkwamen bij de schietpartij op een school in Newton, Connecticut (VS) geeft mij al een onbestemd gevoel. Een paar minuten maar. Als je die namen met een stift op je schoenen kalkt sta je toch langer stil bij de vreselijke moordpartij.  Misschien gaf Altidore het moment dat hij die namen in zijn vingers had wel voldoening. Hij voelde zich toch even dichterbij zijn homeland. 

Tegelijkertijd brengt het ook een leegte met zich mee. Het zijn nu maar 26 namen op een voetbalschoen. De verscheurde levens passen er niet bij. Maar Altidore dacht aan de slachtoffers. Daar ging het om. Om zeker te zijn dat we dat zagen, had de Amerikaanse spits van AZ ook nog een rouwband om gedaan.

Rouwbanden zijn in het voetbal graag geziene rouwsymbolen. Tijdens de wedstrijd Nederland-Rusland op het EK 2008 droeg Oranje bijvoorbeeld rouwbanden  na het overlijden van een te vroeg geboren baby van Khalid Boularouz. En twee weken terug was er in het Nederlandse voetbal nog een actie van Nationale rouw inclusief rouwbanden na het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuis.

Zonder hier al te taboedoorbrekend willen zijn, heb ik soms zo mijn bedenkingen bij de rouwband. Het heeft naar mijn gevoel altijd meer een symbolische dan een oprechte waarde. Je laat als voetballer je medeleven zien, en je kunt tegelijkertijd weer verder met waar je voor betaald wordt.

Jozy Altidore rouwde vrijdag op persoonlijke titel. Hij was de enige AZ-speler die een rouwband om zijn arm droeg. Na de rust had hij het bandje overigens weer af gedaan. Dacht hij in de tweede helft niet meer aan de 26 namen op zijn schoenen?