Normaal gesproken ben ik heel goed in het leven in het nu. Bedenken wat ik morgenavond moet eten, is voor mij al een blik in de verre toekomst. En toch denk ik sinds dit weekend in eens veel verder. Na het lezen van het nieuws dat we een evenement van olympisch formaat erbij krijgen op de sportkalender, kan ik maar één ding denken: was het maar alvast 2015.

Europa krijgt in 2015 een eigen Olympische Spelen. Dat maakte de European Olympic Comitee (EOC) na een stemming onder de leden bekend. Wij sportliefhebbers kunnen de Europese bonzen met hun sportharten alleen maar prijzen en danken voor nog een geweldig sportevenement. Het zal even wennen zijn, een Europese Olympische Spelen, want ja wat is een gouden plak waard op een toernooi dat zich ergens tussen een EK en Olympische Spelen verhoudt? Maar de status van de Europese Spelen zal snel gevestigd zijn door de grootse prestaties die daar ongetwijfeld geleverd gaan worden.

We liepen als Europa ook eigenlijk hopeloos achter op Zuid-Amerika en Azië met hun PAN-America Games en de Asia Games. Gelukkig doen we straks vanaf 2015 dus ook helemaal mee. Het programma van de eerste Europese Spelen is trouwens ook niet mis met maar liefst 15 olympische sporten: boogschieten, badminton, boksen, kanovaren, schermen, handbal, judo, rugby (sevens), schieten, taekwondo, tafeltennis, triatlon en volleybal. Alleen de Europese atletiekbond en de Europese zwemfederatie doen nog een beetje flauw. Wie in 2015 nog met ‘een overvolle kalender’ als argument aankomt heeft het toch niet helemaal begrepen.

Het is te hopen dat de zwemmers en atleten ook over de streep worden gepraat. Want zonder zwemmen en de moeder aller sporten atletiek heb je geen fatsoenlijke Spelen. Met de Europese gymnastiekbond worden nog gesprekken gevoerd. Dus dat zal ook wel goed komen. Goed nieuws voor onze Epke lijkt mij, want welke Olympisch kampioen wil zich een jaar voor de Olympische Spelen in Rio nu niet tot Europees Olympisch kampioen laten kronen?

Het mooiste van dit alles heb ik nog niet eens genoemd: de eerste Europese Spelen worden georganiseerd in het Hart van Europa: Bakoe, hoofdstad van Azerbeidzjan. Bakoe kennen we natuurlijk nog van het Eurovisie Songfestival. Wat een mooi Europees feest wat dat! Voor dat spektakel hadden ze in Bakoe gewoon even een nieuwe hal op een landtong geplant: de Baku Chrystal Hall. Een soort Ziggo Dome, maar dan op zijn Azerbeidzjaans: net een tikkie groter.

Van Wikipedia leerde ik dat de havenstad Bakoe (of Baku wat u wilt) de vorm van een amfitheater heeft. De symboliek ligt daar voor het oprapen als ruwe aardolie. Prachtig. Je vraagt je af waarom in die havenstad aan de Kaspische Zee niet eerder een Olympische Spelen werd georganiseerd. Geld kan het probleem niet zijn geweest.

Hopelijk mag het gastland de twee niet-Olympische sporten die nog niet zijn ingevuld zelf aan het programma toevoegen. Grote kanshebbers zijn dan: Aardolieworstelen, backgammon (zeer populair in Azerbeidjan volgens Wikipedia) of Noroez (de Azerbeidjaanse volksdans). Heerlijk. Ik kan niet wachten om me te laten onderdompelen in die prachtige Azerbeidjaanse cultuur. Ik heb net gelijk maar alvast mijn hotel in Bakoe geboekt. Dit spektakel mogen we niet missen!